Mekka - Den heliga staden

Mekka. Målet för alla muslimska pilgrimer. Staden som får minst 2 miljoner extra invånare på mindre än 1 månad.
Vad är det som är så viktigt med mekka? varför vallfärda dit?
Jag läste om det igår faktiskt och det är väldigt intressant tycker jag så jag tänkte dela med mig min nya kunskap med er ^^

Målet, för att vara exakt, är ka'ba. Det är den svarta kubformiga byggnaden som ni säkert sett förut. Men vad är det som är speciellt med den? Historien är lång och blodig.
Det tidigaste man kan hitta i historien då ka'ban nämns är i det gamla testamentet. Det var profeten Abraham som först byggde ka'ban med hjälp av hans son Ismael. Hans önskan var att denna byggnad skulle för alltid vara centrum för religion och för religiösa och goda människor, och han önskade även att hans ätt skulle vara förmyndarna eller vårdarna av denna byggnad.
Århundraden gick förbi och Abrahams ätt var alltid förmyndarna av denna byggnad, ända fram tills den kom i Abde Manafs händer. Han gjorde så att ka'ban blev mer aktuell, känd och hans son Hashim tog efter och ökade dess popularitet ännu mer så att pilgrimer började samlas där årligen. Man började efter en tid bjuda på en festmåltid vid pilgrimen, mat och vatten gavs åt alla besökare av Hashim familjen, det gick i arv och till slut kom familjen Abdul muttalib att vara förmyndarna av denna byggnad och pilgrimsfärd.
Profeten Abraham byggde denna byggnad för att dyrka en Gud, Den enda guden men människorna förstod inte. De började lägga statyer och idoler därinne och han fick hela tiden gör rent. Han sa till de att Gud bodde inte där eftersom han var överallt men de förstod inte den logiken och det tog inte långt tid förräns Abraham dog och folk började lägga idoler och statyer där igen utav vördnad. Pilgrimsfärderna fortsatte och man tillbad sina personliga gudar där.

När islam trädde in så var det profeten Mohammed och hans kusin Imam Ali som förstörde alla statyer och idoler därinne och gjorde så att ka'ban återgick till dess sanna uppgift. Men efter döden på profetens familj så tog den Ummayadiske kalifen Yazid Ibne Moawiya och skickade en styrka ledd av Haseen Ibne Namir som förstörde de fyra väggarna på ka'ban och mördade tusentals muslimer när de gjorde uppror. När Yazid dog och hans trupper drogs tillbaka så byggdes ka'ban återigen av Abdullah Ibne Zubayr men de Ummayadiska trupperna kom tillbaka återigen och döda Abdullah Ibne Zubayr. De hängde hans kropp ovanför en av dörrarna på ka'ban i 3 månader som ett exempel.
Det var senare som Mukthar blev ledaren i irak och som lät bygga om ka'ban. Han gjorde det även säkert för att pilgrimer skulle kunna vallfärda dit.

Denna byggnad är centrum för dyrkandet av Gud den ende, den som inte föder eller har födats. En helig byggnad som stått där sedan urminnes tider. Dess betydelse kan knappast beskrivas med ord.


mekka3

Mekka. Kolla på hur magiskt det är =D


mekka1

Märk hur många människor det är med i den här bilden. Jävlar vad många.

mekka2

Och kolla nu. Hur många är det där tror ni? =P

"Jag är en del av Hussein och Hussein är en del av mig"
Profeten Mohammed

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0