Kunskap

Hur får vi kunskap?
Det har vi diskuterat i filosofin mycket, men det var till ingen nytta egentligen, they're more like reflections than revelations.
Vi går hela tiden runt och pratar om att man ska lära sig, utbilda sig, bli lärd. Smaka på de orden; Utbilda sig. Vad betyder det egentligen? Är jag mer utbildad eftersom jag kan prata flytande på 3 språk, än någon annan som inte kan det? Är jag, pga det, på något sätt mer värd än en annan person?, no.
Kunskap finns i nästan oräkneliga former, det kan vara precis allt; Fakta, upplevelser, observationer, kunskap, drömmar, tankar, ja listan är lång men det som spelar roll, what really matters, är inte bara kunksapen i sig, utan det är flera krav som måste uppfyllas tills vi kan få nytta ur den.
1. All kunskap är faktiskt inte värdefull. No knowledge is useless knowledge brukar man säga.
2. Hur vi använder kunskap är det mer centralt viktiga egentligen.

Jag värdesätter samhällsrelaterat kunskap mer än faktamässig kunskap. What's the point in knowing when you don't know the means of sharing? Att kunna känna medkänsla, kärlek och broderskap är mer värt än att kunna räkna ut jordens omkrets.
Islam säger att vi ska söka kunskap för att bättre förstå vår värld och oss själva, vilket i sin tur, kommer få oss att förstå hur Mäktig Gud är. Det var ju det som fick araberna att bli en kunskapskälla i första början.
Tänk på om det som ni lär er, är verkligen värt att veta, eller om det finns annan, viktigare, mer betydelsefull kunskap som ni kan sträva efter.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0